субота, 17 березня 2018 р.

Микола Аркас: відомий і невідомий

          Микола Миколайович Аркас - великий патріот і пропагандист української мови, історії і культури, фольклорист, громадський діяч.  Він належав до славетного грецького роду, представник якого, Андреас Аркас (дід М.М.Аркаса) в 1794 році під тиском обставин опинився в недавно заснованому місті Миколаєві.
          Микола Аркас народився в  Миколаєві 26 грудня 1852 року за старим стилем ( 07 січня 1853 року за новим) в сім'ї відомого флотоводця Миколи Андріановича Аркаса. Мати, Софія  Петрівна,  походила з роду українського козацького старшини Богдановича. Закінчив природознавче відділення Новоросійського університету. З 1875 року служив у канцелярії військово-морського відомства в Миколаєві. Був ад'ютантом головного командира Чорноморського флоту і портів. Обіймав високі посади в губернському управлінні, був почесним мировим суддею, мав цивільний чин дійсного статського радника.
             У вільний час віддавався улюбленій справі - збиранню і запису мелодій, вивченню історії України, самостійно оволодівав музичними знаннями, композиторськими навичками, писав музику.  У 1891 році створює оперу "Катерина" за однойменним сюжетом поеми Т.Г.Шевченка. 
     Вшановуючи пам'ять нашого земляка, митці Миколаївського академічного українського  театру драми та музичної комедії до 150-річчя від дня  його народження відтворили його нетлінну спадщину - оперу "Катерина".
          В 1908 році М.М,Аркас пише книгу по історії нашої Батьківщини українською мовою "Історія України-Руси", яка не втратила своєї актуальності і в наші дні.
            Микола Аркас був ініціатором та першим головою Миколаївської "Просвіти", яка була офіційно зареєстрована 16 лютого 1907 року. Товариство популяризувало творчість Т.Шевченка, поширювало українську літературу. Він робив матеріальні пожертвування на користь "Просвіти",  допомагав багатьом народним талантам.
            Цікаво, що М.М,Аркас був одним із засновників Миколаївського яхт-клубу, а з 1901 по 1909 р. - його командором.
          Ще багато цікавого з життя видатного земляка можна дізнатися в нашій бібліотеці в відділі краєзнавчої літератури.


Немає коментарів:

Дописати коментар