вівторок, 31 жовтня 2017 р.

"Опудало моднє та Страховидло огорднє"

              В ніч з 31 жовтня на 1 листопада святкується Halloween або  Відьмацька ніч,  сучасне свято, яке походить від старовинного кельтського. Найгучніше воно відзначається в США, Канаді та Великій Британії.  Не будучи державним святом, воно поступається в популярності лише Різдву.
           З вихованцями школи-інтернату ми познайомилися з електронною версією книги "5 little Pumpkins''    Dan Yaccarino, де розказано і покроково показано, як не вирізаючи з гарбуза обличчя Джека-ліхтаря просто намалювати сім різних облич  за допомогою фарби.  Вирізали з гарбуза Джека - ліхтаря.

           Діти познайомилися також з легендою про походження Джека-ліхтаря. Адже люди робили ліхтарі на протязі багатьох століть. Ця традиція виникла від ірландського міфу про чоловіка на ім'я Скупий Джек. Згідно з легендою Скупий Джек запросив Диявола, об випити з ним. Та Скупий Джек не захотів платити за свій напій і вмовив Диявола перетворитися в монетку, щоб заплатити за свій напій. Диявол так і зробив - перетворився в монетку. Джек вирішив не тратити гроші і поклав монетку в свою кишеню поряд зі срібним хрестиком. Хрестик не давав Дияволу перетворитися назад. Джек нарешті звільнив диявола за мови, о він не буде його турбувати один рік і що коли Джек помре, він не забере його душу. Наступного року Джек знову обдурив Диявола. Диявол заліз на дерево зірвати фрукт, а Джек в цей час вирізав на дереві хрест. Диявол не зміг спуститися вниз. Поки Диявол не пообіцяв не турбувати його багато років. Скоро Дек помер. Як говорить легенда Бог не пустив так брехливу душу на небо, а Диявол додержав свого слова не взяв її в пекло. Він  послав душу Джека геть в темну ніч тільки з палючою вуглинкою, щоб освітлювати собі шлях. Джек поклав вуглинку в різаний гарбуз і відправився назад на землю, де ходить до цих пір. Ірландці стали називати  ліхтар з гарбуза "Бубновий ліхтар" а потім просто Джек-ліхтар.


Немає коментарів:

Дописати коментар