понеділок, 31 січня 2022 р.

«Коли ми вмирали, нам дзвони не грали» (пам’яті героїв Крут). Історія в особах

 

        29 січня в Україні відзначають пам'ять героїв Крут - українських студентів, які, намагались зупинити більшовицький наступ на Київ у 1918 році, потрапили в полон і були розстріляні більшовиками.


      В цей день користувачі познайомилися зі спогадами учасників бою під Крутами. Бібліотекар Комлєва Наталія презентувала коротку історію бою під Крутами.


      29 січня 1918 року відбулася надзвичайно трагічна подія в українській історії - бій під Крутами. Уряд УНР, опинившись без війська, кинув на протистояння з російською армією, що йшла на Київ, кілька сотень погано озброєних українських студентів та гімназистів. Майже всі вони полягли у нерівному бою. Цей бій отримав величезне символічне значення - і саме його намагалися розкрити упорядники цієї книги. До збірки «Крути», виданої «Смолоскипом» до 100-річчя бою, увійшли найрізноманітніші матеріали. Це й історичні матеріали та статті, в яких розкривається хід та причини трагедії, і художні твори, але насамперед - публіцистика різних часів. Найцінніша частина книги - спогади нечисленних учасників бою, яким вдалося вижити. Багато матеріалів, узятих із важкодоступних діаспорних видань. Книга розрахована на широке коло читачів, зокрема молодь.

З книги "Крути" присутні почули  розповідь Аверкія Гончаренка, колишнього капітана російської імператорської армії, нагородженого Георгіївським хрестом. На час подій він був командиром куреня Першої української військової школи імені Богдана Хмельницького. Відомо, що пізніше він працював у Військовому міністерстві Української держави Павла Скоропадського, а у 1919 році був одним з соратників Симона Петлюри, очолював його державну канцелярію. Після війни він оселився на Галичині. У Другій світовій війні воював в лавах Першої української дивізії Української національної армії (дивізія "СС Галичина"). Помер в еміграції у США 1980 року.


Використані джерела: 

https://www.yakaboo.ua/ua/kruti-zbirka-u-pam-jat-geroiv-krut.html  

https://www.bbc.com/ukrainian/news-55853090

Немає коментарів:

Дописати коментар