субота, 8 грудня 2018 р.

Не було якби зими... (літературна мандрівка)


Не було якби зими
У містах і селах,
То не відали б і ми
Днів оцих веселих!
Не кружляли б залюбки,
не раділи б діти
Біля цих сніговиків.
Ой якби, якби то...
       Не було якби зими - 
       Що ж уже таїти,
       Попеклись би в спеці ми
       І набридло літо.
       Не почав би вітрюган
       Заметіль крутити.
       Нам не бачить снігура,
       Ой якби, якби то...
            

             
                      Не було якби зими -
             Не здолать печалі.
             І, як наслідок прямий,
             Розум був би в'ялий. 
              На зеленому лужку
              Навіть жабка сита
              Мріє бігать по сніжку,
              Ой якби, якби то...




Ось і настала довгоочікувана зима. Пропонуємо вам ознайомитися з дитячими книжками  українських та зарубіжних авторів про зиму, Новий рік, Різдво. 

 Для дітей старшого та середнього шкільного віку пропонуємо:

Гоголь М.В. Вечори на хуторі біля Диканьки.

В збірку ввійшли відомі повісті пасічника Рудого Панька про Україну, її свята, життя простого люду з елементами містики, переказами народних легенд. Особливої уваги заслуговує «Ніч перед Різдвом».







Марущак В.І, Цезар, Галка і Новий рік.

Збірка оповідань адресована дітям. Серед героїв вони знайдуть портрети своїх сучасників. Оповідання пробуджують у маленьких серцях добро, злагоду, розквіт почуттів.  Адже як писав Юрій Олеша «у маленькому за формою оповіданні можна викласти все, що написано у величезному романі». Гортаєш сторінки книги і ніби ведеш тиху  відверту розмову з героями оповідань і на серці стає затишно, спокійно, немов від вогника рідної оселі.



Янсон Т. Країна Мумі-тролів». Книга друга: Мемуари тата Мумі-троля. Небезпечне літо. Зима-чарівниця.



Коли в Долину приходить зима, маленькі  мешканці будиночка Мумі-тролів міцно засинають. Спить Мумі-мама, посопує Мумі-тато, усміхається уві сні Хропся. А Мумі-троль… Ой, здається він прокинувся. Так, прокинувся посеред зими – засніженої та холодної! Не вірите!? Читайте!









Додж М.М. Срібні ковзани

Улюблена з дитинства повість Мері Мейп Додж про казкову Голландію — країну тюльпанів і гребель, де взимку всі катаються на ковзанах, а на Різдво трапляються дива. Цей твір перекладений багатьма мовами і відомий в усьому світі. Розповідаючи зворушливу історію з життя голландських школярів минулого століття, письменниця запрошує у захопливу подорож країною, наводить цікаві відомості з географії та історії Голландії, описує звичаї жителів цього самобутнього краю.







І звичайно ж Чарльз Діккенс Різдвяна пісня в прозі 

Центральний персонаж Скрудж - це буржуазний монстр, людина без серця, зовсім байдужа до своїх близьких і рідних. І зовнішньо він викликав відразу - його обличчя було вкрите старими зморшками, гачкуватий ніс загострився, навіть голос здавався настільки крижаним, що заморожував все навколо.
Дія твору відбувалася напередодні Святого вечора. Скрудж неохоче відпустив свого службовця на Святковий день, грубо відмовив племіннику прийти на обід, порадив двом джентльменам, які завітали до нього за пожертвуваннями для бідних, побудувати побільше в'язниць і робітничих будинків, а потім вирушив додому.
Скрудж вклався спати у холодну постіль, вночі його переслідували тривожні сновидіння - нудні сторінки минулого, теперішнього й майбутнього життя, яке завершилося на кладовищі, біля порослої травою могили. Ця ніч була сповнена моральних потрясінь для Скруджа. Його відвідали три духи. Перший з них повернув його у минуле. Він знову побачив себе жалюгідним, нещасним хлопчиськом. Другий дух поніс його в кімнату свого клерка Боба і він чув, як Боб і вся його рідня, піднімаючи келихи, пили за здоров'я Скруджа. І таку любов він несподівано відчув до всіх тих, хто зібрався за столом, і жалість до маленького Тіма, котрий, судячи з його нездоров'я, не дожив би до наступного Святого вечора, що на очі набігали сльози.
Та дух поніс його, і ось він уже в кімнаті свого племінника й знову почує, як п'ють за його здоров'я. Опинившись знову у ліжку, розплющивши очі, побачив третього духа.
Цей дух мовчки ніс його в майбутнє. Він пролітав над Лондоном, вітер доніс до нього окремі фрази, уривки речень: хтось помер, людина, не варта ні найменшого жалю. Всім було цікаво, хто ж успадкував незліченні багатства покійного.
І довго Скрудж допитувався у Духа, чи міг би він змінити своє майбутнє, якби став іншою людиною, зовсім не схожою на ту, якою він, на сором, був. Але привид уперто мовчав. А потім, раптом зіщулившись, обернувся на різьблене бильце ліжка. Так, це був лише сон.
Та Скрудж прокинувся, і сталося диво. Він став зовсім іншою людиною - доброю, благородною, з відкритим для всіх серцем.

 Для дітей молодшого шкільного віку

Сійся, родися: колядки, щедрівки, веснянки.

Ти пам’ятаєш фільм «Сам удома», де головний герой у Святвечір слухає у храмі різдвяні переспіви, серед яких лунає українська щедрівка в обробці Володимира Леонтовича?
Дійсно, не кожному народові вдалося донести до наших днів унікальну культурну традицію, здатну впливати на людські почуття, незалежно від національності,  в чому й полягає суть справжнього мистецтва. В запропонованій книжці – колядки, щедрівки, веснянки, що є органічною частиною українського народного зимового та весняного календарних циклів.






Коцюбинський М. Ялинка


В збірці – оповідання про дітей «Ялинка», «Харитя», «Маленький грішник». Діти в оповіданнях Коцюбинського показані в різних життєвих ситуаціях, кожна з яких потребує значних внутрішніх сил, характеру. Маленьких героїв ріднить любов до батьків, і це найбільше зворушує в творах.









Грунская И. Тимоня. Городская сказка для не самых маленьких.


Весела історія про новорічні пригоди хом’ячка Тимошки і його друзів: дівчинку Олю, хлопчика Данилка, бабусю Клюсю і її подругу Равлика Катю, Папугу Петрушку, безстрашну  і розумну Комп’ютерну Мишку, Кота Морковкіна та іноземця Пана Скунса, який до нестями любить свою батьківщину.









Для наймолодших дітлахів пропонуємо
Нестайко В.З. Ковалі щастя, або Новорічний детектив

Новий рік ось-ось настане. Але назріває справжня катастрофа: лихий чаклун Зландій викрадає у Ковалів Щастя чарівний мішок зі частинками-золотинками – тепер діти не отримають подарунків від Діда Мороза і будуть нещасними. Та чи здійсниться злодійський план, коли за справу взявся досвідчений детектив Бровко Барбосович?








З Новим роком! Найкращі вірші, загадки та зимові казки


Місто прибралося по-святковому. На вулицях та майданах загорілися яскраві кольорові вогники. У морозному повітрі приємно пахне ялинками. Уссі діти і дорослі чекають привітань, подарунків, сюрприз0ів та чудових новорічних казок! Наближається чарівне свято – Новий рік…









Зимові історії.



У ніч на Святого Миколая високо-високо в небі можна почути срібні дзвіночки – то на санчатах їде Святий Миколай. Їдуть санчата поміж зірочками, переїжджають з хмаринки на хмаринку, дзвоники ніжно дзвонять, а старий місяць весело посміхається. Він знає, що в цю ніч усі мусять бути щасливі! І ті, хто робить подарунки, і ті, кому їх роблять. Бо найбільше щастя в житті – це робити добро!






Снігуронька. Зимові історії



Відома українська казка  про дівчинку Снігуроньку













Йде до нас колядочка.



До збірки увійшли широко відомі українські народні колядки та щедрівки, адаптовані для наймолодших користувачів.












Зимівля звірів.



Народна казка про дружбу, взаємодопомогу Вола, Півня, Гусака, Свині й Барана.












Багмут І. Шматок пирога




Оповідання автобіографічного характеру. Письменник згадує  ялинку свого дитинства, коли був цар і поміщик, були багаті і бідні, про те як він відмовився від солодощів, аби зберегти гордість.









Ласкаво просимо до нашої бібліотеки! Тут ви знайдете ще багато цікавих книжок про зиму. Ми також допоможемо вам прикрасити вашу оселю до Нового року та Різдва різноманітними виробами, які ви зможете зробити своїми руками не затрачаючи багато коштів і часу. 
Гайда з нами в країну казок!



Немає коментарів:

Дописати коментар