четвер, 14 березня 2019 р.

У Верховній Раді зареєстрована ініціатива Міністерства юстиції України "е-малятко": онлайн-реєстрація народження дитини

У Верховній Раді зареєстрована ініціатива Міністерства юстиції України "е-малятко": онлайн-реєстрація народження дитини

  Консультує начальник Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області Роман Возняк

Кабінет Міністрів України зареєстрував в Верховній Раді законопроект № 10134 («Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо створення сприятливих умов для отримання послуг, пов'язаних з народженням дитини»), який може значно спростити життя батькам новонароджених дітей.
  Проектом пропонується забезпечити одночасне надання послуг з державної реєстрації народження, реєстрації місця проживання, призначення допомоги при народженні дитини, реєстрації в електронній системі охорони здоров'я, реєстрації у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, видачі посвідчень батьків багатодітної сім'ї та дитини з багатодітної сім'ї.
     З метою реалізації такої ініціативи законопроектом передбачається здійснення інформаційної взаємодії між центральними органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування. Порядок такої взаємодії буде затверджено в подальшому окремо.
Заяву на отримання зазначених послуг батьки зможуть подавати в електронному вигляді з використанням кваліфікованого електронного підпису.
           Також законопроект пропонує закріпити на законодавчому рівні можливість реєстрації народження дитини у закладі охорони здоров'я, в якому дитина народилась.
         Крім того нагадуємо, що 6 лютого, під час урядового засідання, члени Кабінету Міністрів України підтримали розроблений Мін'юстом законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення сприятливих умов для отримання послуг, пов'язаних з народженням дитини", який дасть можливість батькам новонароджених під час державної реєстрації народження отримати повний комплекс необхідних послуг.
Зазначена ініціатива отримала назву "Електронне малятко".
    Розроблений законопроект дає можливість українським громадянам отримати сервіси з реєстрації місця проживання, отримання допомоги при народженні дитини, реєстрації народження дитини в електронній системі охорони здоров'я, реєстрації дитини як платника податків та отримати посвідчення батьків багатодітної сім'ї та дитини з багатодітної сім'ї.
Таку заявку можна буде подати як в органі державної реєстрації актів цивільного стану, так і в закладах охорони здоров'я. До цього долучать центри надання адміністративних послуг, які так само надаватимуть весь зазначений пакет послуг. Це дуже важливий крок до системи електронного врядування.
            Додатково передбачено, що під час державної реєстрації народження дитини можна буде передавати в електронному вигляді в режимі реального часу інформацію про новонародженого до Єдиного державного демографічного реєстру.
             Як зауважив очільник управління юстиції Роман Возняк, після прийняття законопроекту кожна українська сім'я зможе в себе вдома через Інтернет зайти в електронний кабінет, ідентифікувати свою особу електронним ключем, подати одну уніфіковану заявку. У ній слід вказати ім'я дитини та перелік послуг, які батьки хочуть отримати. Ця заявка буде опрацьована всіма відповідними службами, а батьки отримають послугу без необхідності відвідувати різні державні установи.

Немає коментарів:

Дописати коментар