пʼятниця, 4 березня 2016 р.

Життя без музики – це як довга подорож через пустелю

                                                                        Більшість людей використовують музику 
                                                                 як диван, вони хочуть, щоб вона була м’якою 
                                                                подушкою, втішала від стресу у повсякденному                                                                             житті. Але серйозна музика ніколи не повинна 
                                                                викликати сон.
                                                                                                                    Аарон Копленд

Музику любить багато хто, але кожен по своєму. Для декого вона тільки приємна розвага в години дозвілля, що не потребує ніякої активної уваги. А інколи навіть не розвага, а звичний звуковий фон для щоденних занять. Деякі школярі  умудряються  готувати домашні завдання, ввімкнувши музику. Чи чують вони при цьому музику, яка виконується? Навряд.
Щоб полюбити музику насправді, потрібно намагатися не просто слухати, а вслуховуватися в неї, старатися глибше проникнути в суть твору, краще зрозуміти його. І тоді неодмінно захочеться більше дізнатися і про сам твір, і про його автора, і про час, коли він жив і творив.
Саме для  них – любителів музики – були проведені 03 березня  музичні віражі. 

Учні 8 класу школи-інтернату зустрілися з творами композиторів ХVII-XXI століть. Вихователь Дедьє М.С. ознайомила своїх вихованців з біографіями композиторів. Від бібліотекаря Комлєвої Н.М. почули цікаві факти з життя  І.-С.Баха, А.Вівальді, Л.ван Бетховена, В.А.Моцарта, Ф.Ліста, Ф. Шопена, Ф.Шуберта, Н.Паганіні, Р.Вагнера, Е.Гріга, І.Штрауса-сина, П.І.Чайковського.  Згадали, що чули мелодії «До Елізи», «Місячної сонати» Л.ван Бетховена, «Шествие гномов» Е.Гріга, «Маленької нічної серенади» та «Рондо в турецькому стилі» В.А.Моцарта у себе в телефонах, не надаючи значення  тому, що цим мелодіям вже два-три століття і написані вони не для електронних інструментів, а звучали  на скрипці, клавесині, органі, роялі.

Послухали і сучасну музику до фільмів «Шерлок Холмс: гра тіней», «Зоряні ворота: Всесвіт», "Гаррі Потер", «Професіонал», зрозуміли, що без музичного супроводу фільм не справляв такого враження на глядача, як тоді, коли звучить музика – тривожна, ніжна, сумна. Треба тільки вміти слухати музику.
Прислухайся: вміють ті звуки барвисті
Горіти червоно, як мак в полі чистім,
Світити оранжевим полум’ям сонця,
Постукати жовтим листком у віконце,
В зелене вбрання одягнутися в квітні
І сніг розтопити в струмочки блакитні,
Голубити хвилі у синьому морі,
вночі колихать фіолетові зорі.
Палітру живих кольорових мелодій,
Скарби почуттів, думи різних народів
Своїм слухачам даруватиме вічно

Незгасна  барвиста веселка музична!

Немає коментарів:

Дописати коментар